V Nizozemsku už 110 let nepřetržitě drží žezlo královny

07.09.2008
čtk

Šestého září roku 1898, krátce poté, co dovršila osmnácti let, se vlády v Nizozemském království oficiálně ujala královna Wilhelmina.

Stejně jako její otec, dědeček a pradědeček i ona složila v Novém kostele v Amsterodamu přísahu na ústavu. Na trůn sice nastoupila už v roce 1890 po smrti svého otce, nepříliš oblíbeného Willema III., ale než dosáhla plnoletosti, vládla za ni jako regentka její matka, královna Emma.

Kdo doufal, že v tento slavnostní den uvidí dlouhý průvod králů a královen, byl zklamán. Nizozemská vláda totiž na jejich přítomnost nakonec rezignovala, protože by se v opačném případě nevyhnula pozvání německého císaře Viléma II., pověstného svou snahou všude a za každou cenu strhnout pozornost pouze a výhradně na sebe. Proto se také slavnost stala výlučně nizozemskou událostí.

Wilhelmina tak 6. září 1898 zahájila dodnes trvající éru královen na nizozemském trůnu. Vládla dlouhých padesát let, do roku 1948, kdy odstoupila ve prospěch své dcery Juliany, jež zase v roce 1980 předala žezlo dnešní královně Beatrix. S populární Beatrix ovšem nepřetržité panování žen v Nizozemsku skončí a královské koruny se ujme znovu muž – její nejstarší syn, korunní princ Willem Alexander.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek