Srbský parlament ratifikoval asociační dohodu s EU

09.09.2008
čtk

Předsedkyně srbského parlamentu Slavica Djukičová-Dejanovičová informovala o tom, že dnes poslanci ratifikovali stabilizační a asociační dohodu s Evropskou unií. Dohoda nicméně začne platit v celém rozsahu teprve poté, co Evropská unie vyjádří plnou spokojenost se spoluprací Srbska v otázce vydávání válečných zločinců Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Pro přijetí dohody, která byla podepsána v dubnu v Bruselu, se ve 250členném srbském zákonodárném sboru vyjádřilo 140 poslanců, 28 jich bylo proti. Nacionalisté hlasování bojkotovali.

Na přijetí dohody reagovaly pozitivně finanční trhy, když hodnota dináru stoupla o 0,2 procenta.

Druhým významným dokumentem, který srbský parlament dnes ratifikoval, je energetická dohoda s Ruskem. Ta umožní ruské firmě Gazprom ovládnout srbský ropný monopol NIS, Srbsko bude oplátkou za to zahrnuto do projektu plynovodu South Stream, jenž má od roku 2013 spojit Rusko se západní Evropou. Dohoda podepsaná v lednu v Moskvě byla od počátku vnímána jako kontroverzní. Analytikové upozorňovali, že její motivy jsou politické a že se ve skutečnosti jedná o odměnu Moskvě za její podporu Srbska v otázce Kosova.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek