Řecko zavádí katastr nemovitostí, lidé zuří

12.09.2008
čtk

Řecká vláda zavádí centrální katastr nemovitostí. Krok konzervativního kabinetu Kostase Karamanlise ale pobouřil majitele nemovitostí, protože ho provází obrovský chaos, píše v reportáži agentura DPA. Chybějící registr byl dvacet pět let neuralgickým bodem ve vztazích Atén a Bruselu.

Podle nařízení vlády musí majitelé nahlásit své nemovitosti úřadům do konce září, cizinci do 30. prosince. V celé zemi je ale pro více než sedm milionů nemovitostí k dispozici pouhá stovka ohlašoven. A v hlavním městě Aténách, kde žije asi 4,5 milionu obyvatel, jsou taková oznamovací místa jen čtyři.

Jejich zaměstnanci, většinou brigádníci z řad studentů, jsou vyčerpaní. Už dál nemůžeme. Celé hodiny posloucháme spílání občanů. A oni mají pravdu, potřebujeme naléhavě desetkrát tolik personálu, říká viditelně vynervovaný mladík v ústřední aténské ohlašovně.

Vzteky bez sebe jsou i majitelé nemovitostí, kteří stojí ve frontách při teplotách kolem 38 stupňů ve stínu. Je to lumpárna, sprostá zlodějina, komentuje to rozčilený Atéňan. Podobně je na tom i Němka Marianne Jordanová, která vlastní v Athénách byt. Mám číslo 1333 a ti tam uvnitř právě zpracovávají případ 123. Mám dojem, že už nežiju v EU, nýbrž v Osmanské říši, říká.

Venku naštvaní občané po mnohahodinovém čekání prostě zahodili formuláře a odešli. Nezúčastním se toho. Je to ponižující, řekla starší žena v televizi.

Pokud ale majitelé lhůtu k přihlášení propásnou, hrozí jim pokuta až do výše 1500 eur nebo dokonce ztráta nemovitosti. Nevoli budí i nutnost zaplacení poplatku 35 euro za podání ohlašovacího formuláře a zaplacení 0,1 procenta z hodnoty nemovitosti.

Idea je to správná. Její realizace je ale – slušně řečeno – idiotská, hromoval rozdurděný Řek, který vystál před ohlašovacím střediskem na centrálním aténském náměstí sedmihodinovou frontu. Dneska se už na mě nedostane. Musím přijít zase zítra, řekl.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek