V Řecku vyvolávají rozruch obchody mnichů s nemovitostmi

14.09.2008
čtk

Správa prosperujících nemovitostí klášterů na hoře Athos, autonomní mnišské republice pod řeckou svrchovaností a baště pravoslaví zakázané ženám, vyvolává živé diskuse o postoji současné vlády k „byznysu“ mnichů, napsala agentura AFP.

Aféra, která začala tím, že média informovala o obchodu s nemovitostmi mezi státem a velkým Vatopedským klášterem, jehož představený je příbuzný jednoho z hlavních představitelů vlády, ministra pro média Teodorose Rusopulose, vyvrcholila tento týden zásahem justice.

Prokurátor nejvyššího soudu požadoval, aby byla prokázána právoplatnost transakce stvrzené v roce 2007 notářskými akty, které vyhotovila manželka ministra obchodního loďstva Jorgose Vulgarakise.

Na základě této dohody získali mniši zcela novou centrální budovu olympijského městečka postaveného pro hry z roku 2004, v níž zpočátku mělo být umístěno ministerstvo. Tu okamžitě prodali soukromému sektoru, stejně jako turisticky atraktivní pozemky o rozloze 800 hektarů v Uranopolisu nedaleko Athosu.

Výměnou za to postoupili 8000 hektarů lesních pozemků u jezera na severu země. Podle vlády šlo o ochranu přírodní památky ležící mimo hranice Athosu, na niž si Vatopedský klášter činil koncem 90. let úspěšně nároky před soudem.

Avšak v zemi, kde se pravoslavná hierarchie těší velkému vlivu a naprosto neprůhledně spravuje majetek, jenž je dědictvím z byzantských časů, pranýřuje obchod údajně poškozující státní zájmy levice.

Vláda udělala z mnichů agenty s nemovitostmi, prohlásil nedávno v parlamentu šéf socialistické opozice Jorgos Papandreu, zatímco radikální levice mluví o svatém obchodu a svatém skandálu.

Rozhořčení se zmocnilo také pravice. Politici by udělali lépe, kdyby se klášterům vyhýbali, protože tady se skrývají nástrahy jak z hlediska politiky, tak nemovitostí, prohlásil ironicky konzervativní poslanec ze severu země Stavros Dailakis.

Je absurdní, aby si ve 21. století kláštery nárokovaly majetek z dob byzantské či osmanské říše, pohoršuje se obyvatelka Uranopolisu Kyriaki Malamová, která vede v místním sdružení boj proti Vatopedskému klášteru.

Tyto pozemky musejí zůstat státu nebo rodinám, které na nich desetiletí pracují, dodala.

Kromě případu Vatopedského kláštera kritizuje procesy, které již několik let vedou některé z 20 klášterů na Athosu, aby získaly majetek zahrnující několik tisíc hektarů v přímořských oblastech na severu země.

Je normální, že žádáme to, co nám patřilo po staletí, ale v případu Vatopedského kláštera opravdu vznikají některé otázky, připouští otec Nikodimos, člen kolektivního vedení mnišské republiky na Athosu, Svatého společenství.

Svaté společenství se bez ohledu na možný skandál rovněž rozhodlo vytvořit vyšetřovací komisi, dodal otec Nikodimos.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek