Košice a Marseille získaly titul evropská kulturní metropole 2013

17.09.2008
čtk

Jihofrancouzská metropole Marseille a východoslovenské Košice budou evropskými kulturními metropolemi roku 2013. Marseille dostala přednost před dalšími francouzskými kandidáty Bordeaux, Lyonem a Toulouse. Volbu obou měst musejí ještě formálně potvrdit ministři kultury členských zemí Evropské unie.

Titul evropská metropole kultury se uděluje s cílem propagovat různost a kulturní odlišnosti evropských regionů a zemí. Poprvé získaly titul v roce 1985 Atény. V roce 2000 byla jednou z evropských kulturních metropolí Praha.

Zvolená místa pořádají v daném roce množství festivalů, výstav a dalších kulturních a společenských akcí, na které finančně přispívá i Evropská unie. Letos jsou kulturními metropolemi Evropy Liverpool a Stavanger, v příštím titul ponesou Linec a Vilnius.

Volbu Košic, které vyhrály v konkurenci s Prešovem, Martinem a Nitrou, oznámil Brusel už před týdnem. O zvolení Marseille informovala agentura AFP s odvoláním na předsedu marseilleské obchodní a průmyslové komory Jacquesa Pfistera.

Z francouzských měst se už titulem evropská kulturní metropole pyšnily v roce 1989 Paříž, v roce 2000 Avignon a před čtyřmi lety Lille. Česká republika přijde znovu na řadu v roce 2015.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek