Londýnská premiéra Havlova Odcházení

18.09.2008
čtk

Zahraniční premiérou hry Odcházení začne v pátek v Londýně série akcí věnovaná dramatikovi a bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, která potrvá až do začátku prosince.

Odcházení nastudovalo londýnské divadlo Orange Tree, které Havlovy hry uvádí již od 70. let. Hru přeložil tradiční překladatel mnoha českých autorů do angličtiny Paul Wilson a nastudoval umělecký šéf divadla Sam Walters. Odcházení (v angličtině Leaving) je dychtivě očekávanou první hrou, kterou Václav Havel napsal od sametové revoluce v roce 1989, jež ho katapultovala do politické funkce, prohlásil režisér. Světovou premiéru mělo Odcházení v květnu v pražském Divadle Archa v režii Davida Radoka a v českém tisku se setkalo s vesměs pochvalnými recenzemi.

Walters režíroval koncem 70. let v Orange Tree i britské premiéry starších Havlových her jako Audience, Vernisáž a Protest a výrazně přispěl k jejich popularitě Británii. Audienci začalo divadlo zkoušet těsně před zveřejněním prohlášení Charty 77 v lednu 1977. „Z Václava Havla se tak stal nejznámější žijící dramatik na světě,“ prohlásil Walters.

Umělecký šéf divadla pak v 70. a 80. letech spolu s britskými dramatiky Tomem Stoppardem a Haroldem Pinterem organizoval petice a akce na podporu Havla a českých disidentů. A v tomto divadle si také loni v březnu Havel se Stoppardem, Jiřím Dienstbierem a dalšími připomněli výročí Charty 77. Během tohoto večera si Havel jako Vaněk spolu s Pavlem Landovským zahrál úvodní pasáž z Audience.

Tentokrát divadlo Orange Tree věnovalo Havlovi celý svůj podzimní repertoár. Až do poloviny prosince bude uvádět Odcházení, v níž hlavní roli kancléře Riegera hraje Geoffrey Beevers. Kromě toho se budou v Orange Tree Theatre hrát i Havlovy hry Horský hotel, Audience, Vernisáž a Protest. V prostorách divadla bude také výstava věnovaná Havlovi.

V sobotu 27. září bude Havel v Britské knihovně debatovat o své knize Stručně, prosím, kterou nedávno vydalo nakladatelství Portobello Books pod názvem To the Castle and Back (Na Hrad a zpátky) opět v překladu Paula Wilsona. Diskusi bude moderovat sir John Tusa, rodák ze Zlína a bývalý šéf zahraničního vysílání BBC a londýnského střediska Barbican. Kromě toho bude koncem listopadu v londýnském kině Gate Cinema uveden dokument Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka, který projekci uvede.

Sezónu uspořádalo společně s divadlem Orange Tree České centrum v Londýně, Britská knihovna, nakladatelství Portobello Books a anglický PEN klub.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek