EK: Unie mléko z Číny nedováží, zdravotní problémy nehrozí

19.09.2008
čtk

Evropská unie z Číny žádné mléko nedováží, jejím obyvatelům proto nehrozí žádné zdravotní problémy. Řekla to mluvčí komisařky pro zdraví Andrully Vassiliuové. V Číně po vypití kontaminovaného mléka zemřelo už několik dětí. Dalších více než 6200 dětí má zdravotní problémy a přes 150 jich trpí akutním selháním ledvin.

První informace o postižených dětech se v Číně objevily 10. září. Čínská policie od té doby kvůli skandálu s kontaminovaným kojeneckým sušeným mlékem zadržela kolem dvaceti lidí.

Úřady zjistily problémy u sušeného kojeneckého mléka z největší čínské mlékárny Sanlu, kterou spoluvlastní novozélandský exportér mléčných produktů Fonterra Co-operative Group. Mlékárna měla silné postavení ve venkovských oblastech Číny, kde zemědělci často krmí děti sušeným mlékem. Mnozí věří, že je to zdravější a snažší pro matky.

Podle vyšetřovatelů se škodlivé látky dostaly do mléka úmyslně. Vlastníci firem, kteří vykupovali mléko od zemědělců ho prý ředili vodou. Aby vše zakryli, přidávali do něj melamin, který obsahuje 66 procent dusíku. Pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.

Čína představuje pro odbyt sušeného dětského mléka druhý největší trh na světě a mlékárna Sanlu byla posledních 15 let jeho největším dodavatelem – v roce 2007 zajišťovala 18,3 procenta veškerého sušeného mléka prodaného v Číně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek