Parkanová a Gates podepsali SOFA a deklaraci o strategické spolupráci

19.09.2008
čtk

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký kolega Robert Gates podepsali v Londýně dohodu SOFA, která stanovuje podmínky pro pobyt Američanů v ČR a souvislosti s plánovanou americkou protiraketovou základnou. Po skončení neformální schůzky ministrů NATO podepsali také Deklaraci o strategické spolupráci.

SOFA je druhou smlouvou potřebnou po vybudování amerického protiraketového radaru v Brdech. Vlastní dohodu o radarové základně podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová už v červenci.

Plný text smlouvy ministerstvo obrany zveřejní v pondělí 22. září. Deklarace o strategické spolupráci bude k dispozici ještě dnes.

Česká strana po 16 měsících vyjednávání dosáhla kompromisu ve všem, co chtěla. Smlouva SOFA, která má 34 článků, se například vztahuje pouze na personál základny, a netýká se případných dalších amerických vojáků. Jejich další umístění by v souladu s ústavou schvaloval parlament. Klíčový byl také kompromis týkající se daní. Americká armáda má navíc podle dohody SOFA ve vhodné míře využívat českých dodavatelů, pokud budou domácí nabídky schopny obstát v americké konkurenci.

Deklarace předpokládá vznik skupiny na úrovni náměstků ministrů obrany. Na práci skupiny se budou podílet i zástupci ministerstev zahraničí. Spolupráce se týká výměny informací, spolupráce při výzkumu v obranném průmyslu a pomoci při transformaci české armády, včetně zajištění středních přepravních leteckých kapacit.

Podle diplomatů deklarace o strategické spolupráci otevírá prostor pro materiální pomoc Američanů české armádě. V českých médiích se objevily zprávy o dodávce dvou vojenských dopravních letounů Hercules. Diplomaté tvrdí, že ke konkrétní dohodě zatím nedošlo.

Český parlament začne obě smlouvy o radaru projednávat v říjnu. Závěrečné hlasování, jehož výsledek je v této chvíli nejasný, by mělo přijít na řadu až v prosinci, tedy po amerických prezidentských volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek