Šéfové parlamentů 11 zemí EU se sejdou v Praze

21.09.2008
čtk

Nové formy spolupráce národních parlamentů v EU – takové je téma setkání předsedů parlamentů 11 zemí střední a východní Evropy, které se koncem příštího týdne uskuteční v Praze.

Jeho cílem je dohodnout vzájemnou spolupráci a formulování společných postojů nejen ve vztahu k EU, řekl ČTK předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) jako organizátor parlamentního setkání.

Jedenáct zemí znamená více než třetinu zemí Evropské unie, a to je síla, která musí být vnímána, uvedl Sobotka. Parlamenty těchto zemí by proto podle něj měly mít mechanismy, jak společně rychle zareagovat na návrhy Evropské komise. Parlamenty mají možnost ovlivňovat chování vlády směrem k Bruselu a půjde o to, nacházet podobná stanoviska, sbližovat naše názory, abychom je v Evropě mohli lépe a účinněji prosazovat, podotkl Sobotka.

Národní parlamenty by si podle něj také měli vybojovat právo dostávat od komise, případně od Evropského parlamentu informace, jak byla jejich stanoviska k připravovaným normám zohledněna.

Užší spolupráce zatím funguje mezi státy visegrádské skupiny, tedy ČR, Maďarska, Slovenska a Polska, k nimž v rámci takzvaného Regionálního partnerství patří Rakousko a Slovinsko. Kromě zástupců těchto zemí na jednání přijedou také představitelé pobaltských parlamentů (z Litvy, Lotyšska a Estonska) a zákonodárných sborů Bulharska a Rumunska.

Původním tématem konference měla být Role národních parlamentů po přijetí lisabonské smlouvy. Schvalovací proces tohoto dokumentu, který by měl reformovat budoucí chod EU, ale prozatím zhatilo jeho odmítnutí Irskem v referendu. Lisabonská smlouva v této chvíli není, ale nějaká smlouva bude, ať už to bude lisabonská nebo nějaká jiná, řekl Sobotka s tím, že národní parlamenty budou v EU mít vždy svou roli.

Setkání bude zahájeno v pátek 26. září slavnostní večeří, jednání je naplánováno na sobotu. Mezi jeho účastníky mají podle programu patřit také český premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Alexandr Vondra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek