Volby ve Slovinsku vyhrála opozice

22.09.2008
čtk

Nedělní parlamentní volby ve Slovinsku vyhrála opoziční Sociální demokracie, která získala 30,5 procenta hlasů. V devadesátičlenném parlamentu bude mít 29 křesel.

Vláda Slovinské demokratické strany (SDS) premiéra Janeze Janši po čtyřech letech končí. Vyplývá to z oznámení ústřední volební komise po sečtení 99.97 procent hlasů. Vládní strana obdržela 29,32 procenta hlasů a 28 poslaneckých mandátů.

Volby těsně vyhrála Sociální demokracie získala 30,5 procenta hlasů a 29 křesel. Naše vítězství je jedna velká práce, řekl předseda SD Borut Pahor. Jeho strana oproti minulým volbám téměř trojnásobila počet získaných hlasů.

Předvolební kampaň poznamenal pokles hospodářského růstu a velké zdražení cen. Slovinská inflace za minulý měsíc stoupla na šestileté maximum 6,8 procenta.

Krátce před volbami se jméno premiéra Janši objevilo v souvislosti s údajným úplatkem od finské zbrojní firmy Patria, která získala zakázku na 135 obrněných transportérů pro slovinskou armádu za 278 milionů eur.

Šéf koncernu Patria Jorma Wiitakorpi rezignoval kvůli podezření z korumpování už 18. srpna. Dva manažery Patrie policie zatkla a další dva představitelé společnosti jsou vyšetřováni na svobodě. Finská policie také zabavila v sídle firmy četné materiály.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek