Plassniková odstartovala projekt k 20. výročí pádu Železné opony

23.09.2008
čtk

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková ve Vídni odstartovala projekt „Iniciativa 1989/2009“ k 20. výročí pádu Železné opony.

V rámci projektu se budou příští rok konat mezinárodní konference, sympozia, diskusní akce, výstavy a kulturní pořady, věnované příčinám a důsledkům historického zvratu z roku 1989 v Evropě.

Součástí projektu bude i vytváření „virtuálního muzea“, které bude shromažďovat nahrávky rozhovorů s pamětníky i významnými aktéry událostí z roku 1989, a také seriál akcí věnovaných mládeži a jejímu pohledu na vývoj uplynulých dvaceti let.

„Když dnes přijdeme do škol, zjistíme, že mladým lidem je doba studené války většinou stejně vzdálená jako Punské války,“ řekla při této příležitosti Plassniková.

Cílem projektu je mladým lidem připomenout dění před dvaceti lety a přimět je k zamyšlení nad jeho významem pro nové generace. Červencový výzkum institutu GfK mezi 2500 mladými lidmi ve věku 14 až 24 let v Rakousku, Česku, Maďarsku, Slovinsku a na Slovensku totiž ukázal, že události kolem roku 1989 jsou pro mnohé neznámé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek