Výstava Vymírající Evropané v Brně

23.09.2008
čtk

Rakušané Kurt Kaindl a Karl-Markus Gauss, kteří mapují malé a mizející národy v Evropě, připravili pro Moravské zemské muzeum v Brně výstavu Vymírající Evropané. Expozice se pro veřejnost otevře ve středu. Potrvá do 22. listopadu.

„Jedním z velkých omylů naší doby je domněnka, že Evropa je již objevena. Přitom je naše duchovní mapa poseta bílými místy. Uprostřed tohoto kontinentu existují neznámé evropské národnosti,“ uvedla kurátorka Hana Dvořáková.

Zájemci se podle představitelů muzea dozvědí, jak se žije například litevským Tatarům nebo Araberešům v Itálii. Prostor na výstavě dostali Asyřané, kteří tvoří poměrně početnou menšinu ve Švédsku. Vystavovatelé se zaměřili také na německé menšiny v různých státech, zejména kolem Černého moře a v okolí litevské Klajpedy.

Rakušané Kurt Kaindl a Karl-Markus Gauss mapují život malých nestátních národů od roku 1999, první jako fotograf, druhý jako literát.

O malých národech napsal Gauss už několik knih, z nichž jedna vyšla pod názvem Vymírající Evropané i v češtině. Fotografický doprovod pořídil Kaindl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek