Evropa soucítí s Finy, posílá kondolenci

24.09.2008
čtk

Evropská komise vyjádřila ohromení a smutek nad činem, který se odehrál v úterý ve finské škole. Komise je také přesvědčena, že obyvatelé Evropské unie s Finy soucítí. Masakr ve městě Kauhajoki, při němž přišlo o život 11 lidí, včetně pachatele, vyvolal velký šok ve Finsku i v okolních severských zemích. Skandinávie totiž obecně platí spíš za „ospalý“ kout Evropy a podobné násilí bylo až donedávna bráno jako cizí prvek.

Jsme hluboce ohromeni a zarmouceni poté, co jsme se dozvěděli o hrozné střelbě, uvádí se ve společné kondolenci předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa a finského eurokomisaře Olliho Rehna zaslané finskému premiérovi Mattimu Vanhanenovi. Jsme přesvědčeni, že obyvatelé EU sdílejí bolest s Finy po tomto odporném činu, dodává poselství.

Smutek a rozčarování z toho, že v dříve klidné zemi došlo již ke druhému velkému školnímu masakru za poslední necelý rok, dominují středečním vydáním finských novin. Nová odhalení o totožnosti a plánech dvaadvacetiletého školního vraha Mattiho Juhaniho Saariho vzbuzují celou řadu znepokojivých otázek.

Ačkoliv jsem si už musela zvyknout na celou řadu zpráv a na povinnost pokračovat v práci nehledě na jejich obsah, po této zprávě je to nesmírně těžké, komentovala události z Kauhajoki finská prezidentka Tarja Halonenová, která se momentálně v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Finsko podle ní je a zůstává bezpečnou zemí a urychlené závěry nic dlouhodobě nevyřeší.

Finská média v této souvislosti připomněla, že po minulém masakru v Jokele z listopadu loňského roku, kdy přišlo o život osm obětí a nakonec i vrah sám, politikové slibovali zostření vcelku liberálních finských zákonů o držení a používání zbraní. Nic konkrétního ve slíbeném směru se ovšem nakonec nestalo. Těsně před vraždou v Jokele se Finsko postavilo proti direktivě EU o určení spodní hranice pro držení zbraní na 18 let. Těsně po první hromadné vraždě pak politikové prohlásili, že direktivu přijmou. Nicméně i nyní ještě stále platí stará finská hranice, podle níž se vlastníkem zbraně může stát člověk již od 15 let.

Tisk v sousedních severských zemích se zabývá tím, zda jsou podobné masakry možné například i ve Švédsku, Dánsku nebo Norsku. Psychologové a další odborníci takovou možnost rozhodně nevylučují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek