EU zakáže dovoz mléčných potravin z Číny

25.09.2008
čtk

Evropská unie preventivně zakáže dovoz potravin pro děti obsahujících mléko z Číny. Řekla to mluvčí komisařky pro zdraví Andrully Vassiliuové. Jde například o čokolády či sušenky, samotné mléčné výrobky se z Číny do unie nedováží. V Číně v poslední době kvůli mléku kontaminovanému toxickou látkou zemřelo několik dětí, desetitisíce dalších mají zdravotní problémy.

Zákaz dovozu bude zřejmě platit od pátku, až ho Evropská komise projedná s experty členských států. Komise dále navrhuje testování všech potravin dovážených z Číny, které obsahují více než 15 procent sušeného mléka, a náhodné kontroly ostatních výrobků z Číny s obsahem mléka.

Mluvčí eurokomisařky zdůraznila, že jde o preventivní opatření. Zopakovala, že evropským spotřebitelům žádné nebezpečí nehrozí. Podle ní také zatím v Evropě nebyly zjištěny žádné kontaminované produkty.

Opatření na ochranu před kontaminovanými výrobky již přijala řada zemí. V Evropě již například Francie zakázala jako preventivní opatření dovoz všech potravin obsahujících čínské mléčné produkty. Britský řetězec supermarketů Tesco pak stáhl ze svých britských a asijských
prodejen čínskou značku cukrovinek White Rabbit. Firma ve středu oznámila, že nemá informace o závadnosti produktů této značky a že jde o preventivní opatření. Vzorky těchto cukrovinek na Novém Zélandu a v Singapuru ovšem byly testovány pozitivně na melamin, píše agentura Reuters.

V českých a slovenských obchodech Tesco se cukrovinky White Rabbit neprodávaly. Čínské sušené kojenecké mléko kontaminované průmyslovou chemikálií melamin způsobilo v Číně kromě úmrtí čtyř dětí také zdravotní problémy dalším 53.000. Téměř 13.000 z nich zůstává hospitalizováno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek