Ministři vnitra EU schválili pakt o migraci

25.09.2008
čtk

Ministři vnitra zemí Evropské unie schválili pakt o migraci, který má reformovat a sjednotit pravidla týkající se migrace a azylu. Cílem je dát státům lepší nástroje k boji proti nelegálnímu přistěhovalectví, ale i k získávání pracovníků ze třetích zemí, kterých se Evropě nedostává.

Pakt o migraci, jehož prosazení je jednou z hlavních priorit současného francouzského předsednictví EU, bude formálně schválen šéfy států a vlád na summitu, který se uskuteční 15. a 16. října v Bruselu.

ČR to (pakt) od prvopočátku podporovala, řekl po jednání v Bruselu český ministr vnitra Ivan Langer. Považuji to za průlomový, velmi vyvážený dokument, který stanoví obecné principy, od nichž se bude vyvíjet politika (EU) v oblasti migrace, dodal.

Na základě paktu posílí Unie boj proti nelegálním přistěhovalcům, jejichž počet se odhaduje zhruba na osm milionů. Přednost by měli mít ti imigranti, kteří do Unie přicházejí za prací. Posílit by se měly kontroly na vnějších hranicích EU a zjednodušit se mají i procedury pro navracení nelegálních přistěhovalců.

Pakt se pokouší řešit i druhou stranu mince, kterou je nedostatek pracovních sil v určitých oblastech. Navíc podle analýz budou v roce 2050 kvůli stárnutí populace v Evropě chybět miliony pracovníků, což zasáhne řadu sektorů. Třetina lidí v EU v roce 2050 bude starší 65 let, což bude mít zase dopad na penzijní systémy. Jedním z řešení, které mají přispět k řešení zmiňovaných demografických trendů, je právě migrace.

Plán zatím obsahuje obecné teze. V budoucnu by na ně měla navázat konkrétnější opatření. V tomto směru významná úloha připadne České republice. Ta v lednu od Francie na šest měsíců převezme předsednické křeslo v EU a právě za jejího šéfování sedmadvacítce bude třeba přijít s prosazováním konkrétních návrhů například v oblasti azylové politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek