Konají se volby do bavorského sněmu

28.09.2008
čtk

Zatím bez problémů se dnes v Bavorsku odehrávají nejnapínavější volby do zemského sněmu za několik desítek let.

Kromě lídrů hlavních politických formací dnes za polojasného počasí odvolily statisíce obyvatel největší spolkové země Německa. Ti rozhodují o tom, zda v bavorském zemském sněmu ponechají letitou absolutní většinu mandátů Křesťanskosociální unii (CSU).

Konzervativní CSU, která z Bavorska během více než 40 let samostatné vlády učinila nejbohatší region Německa, podle předvolebních průzkumů hrozí, že poprvé od roku 1962 v regionálním parlamentu přijde o většinu.

Její lídři, bavorský premiér Günther Beckstein i předseda strany Erwin Huber, dopoledne při vhazování lístku do volební urny hýřili optimismem přesto, že předvolební průzkumy CSU předvídaly 47 až 49 procent. Beckstein i Huber vyjádřili přesvědčení, že CSU proklamovaného cíle alespoň 50 procent hlasů dosáhne. I kdyby na padesátiprocentní hranici těsně nedosáhla, nemuselo by to vzhledem k složitému systému přepočítávání na mandáty ještě znamenat ztrátu absolutní většiny.

Jsem optimistou, že od voličů dostaneme jasný mandát k vládnutí, prohlásil Beckstein ve škole v domovském Norimberku. Strana podle něj nemá v záloze plán B. Sám prý v posledních dnech před volbami zaznamenal, že přízeň voličů se k CSU navrací.

Huber prohlásil, že cílem strany zůstává zisk poloviny hlasů (50 plus x). Připustil, že kdyby toho CSU nedosáhla, čekala by ji vnitrostranická diskuse. Podle Hubera by se však netýkala personálních otázek.

Političtí komentátoři spekulují, že neobhájení absolutní většiny by mohlo rozhodnout o politickém osudu jak Hubera, tak iniciátora zlepšených česko-bavorských vztahů Becksteina, kteří se funkcí ujali před rokem po průrazném Edmundu Stoiberovi. Ještě pod jeho vedením zaznamenala CSU v roce 2003 druhý nejlepší výsledek ve své historii (60,7 procenta).

Beckstein s Huberem naopak bývají pro své neobratné vystupování přirovnáváni k dvojici filmových komiků Laurelu a Hardymu. Stranu poškodily i miliardové ztráty zemské banky BayernLB či lavírování kolem protikuřáckého zákona. Navíc se diferencuje i bavorská společnost, neboť do prosperujícího regionu přichází mnoho lidí z jiných částí Německa.

Výsledky bavorských voleb by měly dopad i na spolkovou politiku. Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové potřebuje silnou sesterskou CSU, neboť s ní tvoří společný tým parlamentní i vládní.

CDU potřebuje silnou CSU k vyvážení své relativně menší podpory na severu Německa. Volby do Spolkového se přitom konají v Německu přesně za rok. Ještě předtím, 23. května se uskuteční volby prezidentské, v nichž jsou voliteli poslanci Spolkového sněmu a zástupci jednotlivých spolkových zemí. Oslabení CSU by tak mohlo ohrozit znovuzvolení Horsta Köhlera a naopak by mohlo dát šanci prezidentské kandidátce sociální demokracie Gesine Schwanové. Kromě toho se v červnu volí do Evropského parlamentu.

Kdyby CSU po dnešních volbách koaličního partnera skutečně potřebovala, nabízela by se nejspíš spolupráce se Svobodnou demokratickou stranou (FDP), která by se měla do bavorského spolkového sněmu probojovat po 14 letech. Vyloučena by ovšem nebyla ani velká koalice se sociálními demokraty, s nimiž CDU/CSU vládnou na spolkové úrovni.

Volební lídr bavorských sociálních demokratů Franz Maget by mohl stanout v čele bavorské vlády jen v málo pravděpodobném případě, že by se SPD se Zelenými, FDP a regionálním hnutím Svobodní voliči dohodla na čtyřkoalici, která by poslala CSU do opozice. FDP a Svobodní voliči by však nejspíš dali přednost koalici s CSU.

Nemožná by dohoda proti CSU byla v případě, že by do bavorského parlamentu proklouzla i strana Levice, což není úplně vyloučeno, přestože předseda CSU Huber proti ní vyhlásil politickou křižáckou výpravu. V konzervativním Bavorsku to však bude mít Levice podstatně těžší než v dalších třech západoněmeckých zemských sněmech – v Hesensku, Dolním Sasku a Hamburku – do jejichž parlamentů se už letos krajní levice probojovala.

V Bavorsku má právo volit 9,3 milionu občanů. V posledních volbách v roce 2003, kdy s téměř rekordním ziskem 60,7 procenta zvítězila tehdy ještě Stoiberova CSU, přišlo k urnám 57 procent bavorských voličů, nejméně v poválečné historii. Bavorský zemský sněm má 180 poslanců.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek