Der Standard: Evropa ztrácí v Rakousku spolehlivého partnera

29.09.2008
čtk

Nedělní parlamentní volby v Rakousku znamenají mimo jiné i loučení země s jádrem evropské integrace, napsal rakouský deník Der Standard, který si všímá zahraničněpolitických důsledků hlasování.

Výsledky voleb můžeme obracet, jak chceme, ve vztahu k zaměření evropské politiky Rakouska je však hlasování jednoznačné. Znamená odklon od dosavadního kurzu republiky, který byl od vstupu země do EU dosud prosazován každou vládou. Protože ve volbách prohrály především proevropské síly, zatímco odpůrci EU významně posílili.

Ještě při referendu o vstupu Rakouska do EU v roce 1994 se všechny státotvorné síly shodovaly: malé Rakousko by mělo být po vzoru Lucemburska, Belgie nebo Finska příkladem co největší integrace – hospodářské, politické, bezpečnostní, v oblasti školství i výzkumu. Jen tak může malá země ve svazku s jinými obstát vůči velkým státům. Tuto linii podpořily dvě třetiny obyvatelstva.

Jenže po nedělních volbách je jasné, že v tomto tradičním proevropském kurzu je možné jen těžko pokračovat. Lidová strana (ÖVP), která se prezentovala jako proevropská, byla brutálně potrestána. Zelení klesli až na páté místo. Na druhé straně triumfovaly krajně pravicové strany FPÖ a BZÖ, které integrovanou Evropu odmítají.

Zůstává oslabená sociální demokracie (SPÖ), které ale bude bulvárem neustále připomínáno, kdo učinil obrat k referendu o evropských smlouvách a kdo za to sociální demokraty ve volební kampani podpořil. To nemůže zůstat bez následků. Výsledkem bude, že příslušníci evropského jádra v unii v Rakousku ztrácejí spolehlivého partnera, napsal Der Standard.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek