Německý tisk: CSU zaplatila za bezradnost

29.09.2008
čtk

Neúspěch bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) v nedělních zemských volbách způsobila neschopnost najít nový politický směr po loňském vypuzení Edmunda Stoibera z funkcí předsedy strany a zemského premiéra. Shodují se na tom německé deníky.

Podle listu Die Welt se Bavorsko díky ztrátám své státní strany stává normálnějším. CSU věděla, že už nechce Stoibera, ale neměla tušení, čím jej chce nahradit. Teď dostali účet, napsal list.

Deník Süddeutsche Zeitung, jenž vychází v bavorské metropoli Mnichově, viní z více než sedmnáctiprocentní ztráty CSU oproti předchozím volbám neschopnost předsedy strany a bavorského premiéra dát politice nový obsah.

Až do poslední chvíle se dvojice v čele CSU Erwin Huber a Günther Beckstein pokoušeli prosmýknout přes padesátiprocentní cíl bez idejí a vizí, napsal list. Pokud strana nechce klesnout ještě hlouběji, bude se muset radikálně obnovit.

Huber s Becksteinem podle deníku pokračovali v technokratickém politickém stylu Edmunda Stoibera z 90. let. Poselství dua lídrů znělo prostě: Pokračujeme v tom, protože to dříve tak skvěle fungovalo a my jsme se nic jiného nenaučili, poznamenal Süddeutsche Zeitung.

CSU nyní brutálním způsobem pocítila, že se svět změnil, a to i v Bavorsku, rozvádí dále příčiny blamáže. Jako příklady problémů, na něž CSU neměla odpověď, jmenoval list tenčící se zásoby energetických surovin, oteplování klimatu i nynější bankovní krizi, které v lidech vyvolaly obrovský strach z budoucnosti. CSU naopak projevovala lenost v myšlení a pohodlnost a vychvalovala své zásluhy, dodal Süddeutsche Zeitung.

Další velký prestižní list, konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung, se domnívá, že po svém Waterloo CSU přijde o vliv ve spolkové vládě. Druhořadou roli CSU hrála už od doby, kdy Stoiber odmítl ve spolkové vládě zasednout a nyní se její role ještě umenší. Její oslabení však už dosáhlo dimenzí, které jsou nebezpečné pro sesterskou Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové, domnívá se FAZ. CDU totiž bude potřebovat dobrý výsledek CSU za rok ve spolkových volbách, pokud má kancléřka pokračovat.

Zároveň však list CSU ještě neodepisuje. CSU sice přišla o svou absolutní většinu. Ale to také znamená, že ode dneška bude jejím hlavním cílem získat ji zpět, a to za jakoukoli cenu, uzavřel FAZ.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek