Volební zemětřesení v Bavorsku

29.09.2008
čtk

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) musí po 46 letech hledat koaličního partnera. Oproti minulým volbám ztratila 17 procent a přišla o absolutní většinu v zemském parlamentu. Nejhorší výsledek v historii zaznamenala také opoziční SPD s 18,6 procenta.

V parlamentu zasednou poslanci pěti stran. Kromě CSU a SPD uspělo s 10 procenty nové uskupení Svobodní voliči (FW), za které kandidovala i bývalá rebelka v CSU Gabriele Pauliová. Ta loni výraznou měrou přispěla k odchodu Edmunda Stoibera.

V zemském sněmu rozšíří své zastoupení Zelení, které volilo 9,4 procenta Bavorů. Naopak krajně levicová Levici scházelo k průniku do parlamentu několik desetin procenta. Pravděpodobným koaličním partnerem CSU se stane liberální FDP, která získala bavorský rekord v podobě rovných osmi procent hlasů.

Voliči chtějí vládu v čele s CSU, ale nechtějí, aby vládla sama, komentoval výsledek bavorský premiér Günther Beckstein.

Výsledek barovských voleb může otřást CSU i německou politikou. Stranické křeslo se hýbe hlavně pod předsedou Erwinem Huberem. Většina Bavorů si podle průzkumu přeje, aby ho ve funkci nahradil německý ministr zemědělství Horst Seehofer.

Tandem Huber a Beckstein se ujal funkcí před pouhým rokem po průrazném Edmundu Stoiberovi. Ještě pod jeho vedením zaznamenala CSU v roce 2003 druhý nejlepší výsledek ve své historii (60,7 procenta).

CSU v posledních měsících poškodily i miliardové ztráty zemské banky BayernLB či lavírování kolem protikuřáckého zákona. Beckstein se ocitl pod palbou kritiky i kvůli nedávnému výroku, že dobře stavěný Bavor může řídit auto i po konzumaci dvou litrů piva na Oktoberfestu. Na druhé straně se Bavorsko může pochlubit nejnižší nezaměstnaností a kriminalitou v Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek