Rakouští populisté bodovali mezi mladými a nevzdělanými

30.09.2008
čtk

Až nečekaně silný obrat rakouských voličů doprava, který v nedělních předčasných parlamentních volbách přinesl výrazné posílení obou krajně pravicových populistických stran – svobodných (FPÖ) a Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), nezpůsobila jen tradiční nacionalistická a xenofobní rétorika. Shodují se na tom v prvních reakcích rakouští politologové.

Všichni voliči těchto stran určitě nejsou neonacisté a příčiny, proč pro populisty hlasovali, jsou různorodější a hlubší, uvádějí první analýzy. Poukazují zvláště na to, že populisté výrazně bodovali zejména mezi mladými lidmi, osobami s nízkým vzděláním a překvapivě i mezi cizinci s rakouským pasem.

Z mladých voličů do 30 let hlasovalo v neděli pro FPÖ 33 procent a dohromady pro FPÖ a BZÖ pak 43 procent voličů. Ještě větší podíl pak tyto strany získaly mezi nevyučenými dělníky, kde dosáhly dokonce nadpoloviční většiny. Svobodní se vlastně stali proletářskou stranou, říká politolog Anton Pelinka.

Hlavními motivy byly letos pro voliče FPÖ a BZÖ protest a strach, uvádějí analytici. Eva Zeglovitsová z demografického institutu SORA soudí, že zvláště mladí chtěli svým hlasováním protestovat proti nekonečným sporům a z toho plynoucí nečinnosti velkých stran, a doufali, že změna přinese do politiky svěží vítr. Vyjádření populistů k otázkám cizinců a přistěhovalců nebyla tentokrát rozhodující motivací jejich voličů, je přesvědčena Zeglovitsová.

Podle Pelinky byl hlavním motivem strach z budoucnosti, a to především u nevzdělaných lidí, ale také u drobných podnikatelů. Ti jsou znejistěni růstem cen a inflace a poplašnými zprávami z finančních trhů, bojí se o práci a existenci a jsou náchylnější než ostatní k přijímání jednoduchých řešení. A ve svých poselstvích voličům se obě populistické strany prakticky neliší, připomíná Pelinka.

V rozporu s vžitou představou, že populisté mají sympatizanty především mezi nepřáteli přistěhovalců, jsou pak údaje, podle nichž našli výraznou podporu i mezi cizinci. Například silná srbská komunita v Rakousku se cítí oslovena nejen útoky proti muslimům, ale i výpady populistů proti Evropské unii a USA, upozorňuje Pelinka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek