Šéf bavorské CSU rezignuje

30.09.2008
čtk

Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Erwin Huber se po nedělním neúspěchu v zemských volbách vzdá své funkce. Zatím jediným kandidátem na nového předsedu je ministr zemědělství a dosavadní místopředseda CSU Horst Seehofer.

Huber se vzdá funkce na mimořádném sjezdu strany v Mnichově, který se uskuteční 25. října. Na tomto sjezdu dám k dispozici svůj úřad předsedy CSU, oznámil Huber, který je předsedou strany pouhý rok.

Úřad bavorské vlády popřel spekulace, že podobný krok učiní i zemský ministerský předseda Günther Beckstein. Mnichovský list Abendzeitung napsal, že Becksteina by měl nahradit zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Premiér v pondělí prohlásil na funkci nelpí, zároveň ale naznačil, že chce sestavovat příští koaliční vládu.

Téměř jistým nástupcem Hubera ve funkci předsedy bude Horst Seehofer, který kandidoval již minulý rok. Podle něj je nyní cílem upevnit mýtus CSU a získat příští rok ztracenou důvěru ve volbách do Spolkového sněmu a Evropského parlamentu.

Předseda poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Peter Ramsauer uvedl, že Seehofer bude jedničkou na kandidátce bavorské strany ve spolkových volbách. Potvrdil také, že Seehofera podporují zemští poslanci Křesťanskosociální unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek