EK: Garance za bankovní vklady jsou diskriminační

05.10.2008
čtk

Příslib garancí za bankovní vklady, k němuž sáhly některé země Evropské unie, je ve své podstatě diskriminační.

Řekla to dnes komisařka EU pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Za bankovní vklady občanů se postavilo Irsko a Německo a kritika, která z úst Kroesové zazněla, je z EK na toto téma zatím nejostřejší.

Irsko se rozhodlo poskytnout garance jako první a hned si vysloužilo kritiku v sousední Británii. Část obyvatel totiž začala vybírat vklady a přesouvat je do poboček irských bank.

Kroesová plán garancí kritizovala v nizozemské televizi a krátce nato se k poskytnutí garancí rozhodlo sáhnout i Německo. To se zaručí za všechny soukromé vklady, a to bez omezení jejich výše. Berlín chce tímto způsobem reagovat na globální úvěrovou krizi.

Dublin podle Kroesové nyní svůj plán přehodnocuje a patrně v něm udělá nějaké úpravy tak, aby byl v souladu s evropskými pravidly. Teď jsme v úzkém kontaktu. Mí lidé byli v pátek a v sobotu v Dublinu a vrátili se se zprávou, že budou provedeny změny, řekla Kroesová.

Garance bez limitů nejsou povoleny. Očekáváme, že to uvedou do takového stavu, kdy budeme moci společně říci, že je to v souladu s pravidly, řekla komisařka.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek