Jaromír Nohavica zahájil v Londýně měsíční turné

05.10.2008
čtk

Vyprodaným koncertem v Londýně začal v pátek večer písničkář Jaromír Nohavica své měsíční zahraniční turné On the Road 2008.

V deseti městech v Británii, Irsku, Kanadě a Spojených státech bude hrát především Čechům a Slovákům žijícím v zahraničí.

Sál o kapacitě 800 diváků v londýnském Islingtonu byl zcela vyprodán a diváci stáli frontu již hodinu před koncertem. Pod pódiem se tlačili hlavně mladí lidé o generaci i víc mladší než Nohavica. Nejméně stejně početně jako Češi byli v sále zastoupeni i mladí Slováci a byli tu diváci i z Polska, kam Nohavica často jezdí hrát.

Podle Nohavici není již velký rozdíl v koncertech doma a v zahraničí. „Není v tom velký rozdíl, jestli hraju v Plzni nebo v Londýně,“ řekl ČTK. Na koncertech v zahraničí se mu ale líbí, že v publiku jsou i místní. „Češi nebo Slováci si vždy přivedou pár svých nejbližších známých, takže je to taková mezinárodní míchanice,“ řekl.

„A krajani už nejsou takové publikum jako před 20 i 15 lety. Dneska je to publikum mladé, lidé, kteří odešli studovat, pracovat nebo jen poznat svět a zrovna v této chvíli nejsou v republice,“ řekl zpěvák. „Vědí na koho jdou, znají mé písničky.“

To bylo patrné od začátku koncertu, kdy publikum nadšeně reagovalo a zpívalo s Nohavicou, který se spolehl především na své nejznámější písničky. Neplánuje zatím také, že by v zahraničí uvedl premiérově nějakou píseň. „Když jde člověk na koncert, chce slyšet to, co zná. A lidé, kteří žijí pár let v zahraničí, si rádi připomenou starší písně,“ řekl Nohavica.

Sérii deseti koncertů uzavře 25. října v New Yorku. Po Londýně bude hrát dvakrát v Irsku – v Dublinu a Corku. Pak se vydá do severní Ameriky, kde bude hrát pro krajany v Torontu, Chicagu, na české ambasádě ve Washingtonu, Denveru, Los Angeles, San Francisku a New Yorku.

Pro Nohavicu je to již třetí „šňůra“ v zahraničí. Před dvěma lety hrál třeba krajanům v Bruselu a v roce 2000 v Paříži. V Londýně koncertoval už před čtyřmi lety. „Teď budu úplně poprvé hrát v Corku. Poprvé se podívám také do San Franciska. Na to jsem opravdu zvědav, mám hrozně rád tramvaje,“ dodal v narážce na známý dopravní prostředek v městě na západním pobřeží USA.

Nohavica zatím neví, jestli použije záznam nějaké písničky z turné na nějakém albu, jako tomu bylo z koncertu v Bruselu. „Ale průběžně budeme on-line celý měsíc zaznamenávat na mé webové stránce vše kolem koncertů, bude to jakýsi deník, audiovizuální stopa,“ dodal. „Jestli v tom bude něco tak dobrého, tak uvidíme, jestli to použijeme.“

Stejně jako v zahraničí jsou jeho koncerty vyprodané i v České republice. Zájem publika nesnižuje ani písničkářův boj s vlastní minulostí a informace o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Letošní Nohavicovo album Ikarus vedlo domácí hitparádu nejprodávanějších desek.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek