Britská vláda jedná s bankami, jejichž akcie klesají

07.10.2008
čtk

Britský ministr financí Alistair Darling jednal v pondělí večer s vedením tří britských bank o případné pomoci vlády. Po krátkém ranním vzestupu akcie těchto bank – Lloyds TSB, RBS a Barclays – zaznamenaly na londýnské burze opět výrazný propad. Finanční krize se také začíná rozlévat do skutečné ekonomiky a Britská obchodní komora tvrdí, že Británie je již v recesi.

Podle britských médií zástupci Lloyds TSB, Royal Bank of Scotland (RBS) a Barclays řekli Darlingovi, že potřebují podporu 50 miliard liber.

Po pondělním vystoupení ministra financí v Dolní sněmovně se v Londýně spekuluje o tom, jakým způsobem vláda bankám pomůže. Nejčastěji se hovoří o tom, že by stát koupil podíl v ohrožených bankách.

Potíže finančních institucí se v Británii začínají týkat také ostatních sektorů. V září o 20 procent poklesl prodej nových aut. Podle Britské obchodní komory, která sdružuje malé a střední podniky, je Británie již v recesi, která může během jednoho roku znamenat přírůstek 350.000 nezaměstnaných. Podle pravidelného průzkumů důvěra výrazně poklesla ve výrobním sektoru i ve službách.

V pondělí večer Gordon Brown v projevu také vyzval k podstatné restrukturalizaci světových finančních institucí. Hovořil o novém měnovém fondu, o varovném systému, který by upozorňoval na ohrožení finanční stability, a o lepším dohledu nad finančními ústavy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek