Evropa a krajní pravice

07.10.2008
Economist 4.10. 08

Evropští političtí lídři by se měli více starat o to, jak čelit krajní pravici. Jak ukázaly výsledky rakouských voleb, obě krajně pravicové strany, vedené Heinzem-Christinanem Strachem a Jörgem Haiderem, získaly dohromady 29% hlasů. Zarážející skutečností rovněž je, že třetina prvovoličů (věková hranice voličů se v Rakousku poprvé snížila na 16 let) dala svůj hlas právě jim.

Podobný výsledek v roce 1999, kdy Haiderova strana získala 27% hlasů a vstoupila do vlády, přinesl bojkot Rakouska ze strany evropských partnerů. Od té doby se v Evropě leccos změnilo, neboť Rakousko už zdaleka není jedinou zemí s výrazně pravicovými stranami. Švýcarská Lidová strana Christipha Blochera je největší stranou v zemi, v Belgii Vlámská strana zůstává silná ve Flandrech. Dánové podporují svou Lidovou stranu, která ostře vystupuje proti imigrantům, a nakonec v Itálii je Liga severu koaliční stranou vlády.

Potíž je co s tím. Rakušané před lety argumentovali, že přizváním Haiderovy strany do vlády ji zkrotí a budou mít pod kontrolou. Zdálo se, že se to může podařit. Ale od té doby získala krajní pravice ještě více hlasů. V Rakousku, Německu i Nizozemí získávají tyto strany voliče tradičních velkých stran.

Právě tyto strany, političtí soupeři krajní pravice, musí nalézt recept, jak se jim postavit. Nicolas Sarkozy v prezidentských volbách „odstavil J.-M. Le Pena ještě striktnější rétorikou vůči imigrantům. Toto není řešením, protože nelze stavět na voličské xenofobii. Žádná respektovaná strana by neměla stavět svůj program na antisemitismu a strachu z muslimů. Političtí lídři by se měli vyslovit proti všem předsudkům. Rakouští politici by tedy mohli začít s akcentováním Turecka jako muslimské země, která současně vede přístupové rozhovory s EU. Podporovat myšlenku Evropské unie jako výlučně křesťanského klubu je skoro totéž jako podporovat rasismus, nebo ho nepotlačovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek