Strany v Rakousku si „vyměnily“ dva mandáty

07.10.2008
čtk

Po započítání zhruba čtvrt milionu korespondenčních hlasů oznámila volební komise v Rakousku konečné výsledky předčasných parlamentních voleb. Drobné změny v desetinách procenta u jednotlivých stran znamenaly mezistranický přesun dvou mandátů. Rozložení sil v parlamentu to ale nijak neovlivní.

Po započítání korespondenčních hlasů získali na úkor FPÖ jeden mandát lidovci, poslance navíc získali od sociální demokracie Zelení.

Podle definitivních výsledků do Národní rady obsadí vítězná sociální demokracie (SPÖ) 57 křesel a lidovci (ÖVP) 51 křesel. Krajně pravicové strany Svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) získaly 34 a 21 mandátů. Pátí Zelení obsadí 20 křesel.

Volební účast nakonec činila 78,5 procenta. SPÖ získala 29,26 procenta, ÖVP 25,98 procenta, FPÖ 17,54 procenta, BZÖ 10,70 a Zelení 10,43 procenta hlasů. Ve volbách citelně ztratily obě největší strany SPÖ a ÖVP, naopak výrazně posílila krajní pravice.

Rakouský prezident Heinz Fischer vyčká ještě zveřejnění oficiální volební zprávy a ve středu pověří sestavením nové vlády předsedu nejsilnější strany – sociální demokracie – Wernera Faymanna, který chce obnovit velkou koalici SPÖ a ÖVP.

Faymann řekl, že chce novou vládu sestavit do šesti týdnů. Nový šéf lidovců Josef Pröll však stále opakuje, že zvažuje všechny možnosti. V členské základně pak podle médií dokonce sílí požadavek na odchod strany do opozice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek