EU chce zřídit krizové finanční centrum na podporu státům

15.10.2008
čtk

Evropská unie plánuje vytvoření krizového finančního centra, které má vydávat varování, poskytovat informace a hodnotit problémy na finančních trzích. O návrhu budou na probíhajícím dvoudenním summitu v Bruselu jednat šéfové vlád EU.

Každý členský stát se bude moci kdykoli obrátit na toto centrum, které mu zajistí okamžitou a důvěrnou informaci od úřadujícího předsednictví, předsedy ECB (ve spojení s ostatními evropskými centrálními bankami), předsedy Komise a předsedy euroskupiny, uvádí dokument.

Státy eurozóny se v neděli kvůli finanční krizi dohodly na vytvoření záchranných plánů, které mají do problémy zmítaného bankovního sektoru napumpovat více než dva biliony eur. Tím však snahy Evropské unie nekončí, summit má určit i pravidla pro lepší koordinaci protikrizových opatření mezi jednotlivými členskými státy. Ty už minulý týden navrhli ministři financí EU, ale pouze v obecné rovině. Summit má v této otázce pokročit dále.

Současné změny se podle dokumentu ovšem neobejdou bez posílení dohledu nad finančními institucemi. Evropská komise změny dohledu navrhla v nedávno představené směrnici o kapitálové přiměřenosti. Posílení přeshraniční výměny informací mezi jednotlivými národními regulátory, s nímž legislativa počítá, se však může setkat s odporem některých členských států, včetně České republiky. Některé země, kde většinu bank vlastní zahraniční společnosti, se totiž obávají, že by jejich regulátoři mohli přijít o část pravomocí na úkor zemí, kde sídlí právě mateřské banky, nikoliv dceřiné.

Rozpory by naopak neměly provázet jednání o takzvaných zlatých padácích, tedy odměnách pro odcházející manažery. Evropská rada zdůrazňuje, že odměny vrcholových manažerů musí odpovídat jejich skutečnému výkonu, což platí i pro odstupné, jehož výše by měla odpovídat skutečnému přínosu daného manažera k úspěchu společnosti. Podle unie je navíc třeba dbát na to, aby výnosy z akciových opcí nebo systém odměňování, zejména ve finančním odvětví, nevedly k přijímání nadměrného rizika nebo přílišnému zaměření na krátkodobé cíle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek