Klimatický balík prý EU bude stát 73 miliard eur ročně

15.10.2008
čtk

Energeticko-klimatický balíček Evropské unie, o němž dnes jednají v Bruselu šéfové států a vlád EU, prý bude unii do roku 2020 ročně stát 73 miliard eur (1,8 bilionu korun). Vyplývá to z nové studie, jejíž závěry dnes ČTK poskytla euroskeptická organizace Open Europe.

Unie se loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů o 20 procent. Pokud by se k tomuto cíli připojily i další země světa, EU by prý emise snížila až o 30 procent. Zároveň slíbila, že zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu. Evropská komise pak přišla se souborem opatření, jak těchto cílů dosáhnout.

Tyto návrhy budou tvořit jedno z hlavních témat probíhajícího dvoudenního summitu. I vzhledem k současné tíživé situaci na finančních trzích, do nichž evropské státy pumpují miliardy eur, se dá předpokládat, že debata nebude snadná. Některé země totiž hlasitě volají po určitém zmírnění návrhů EK.

Předseda Evropské komise José Barroso, jehož orgán návrhy konkrétních opatření pro boj s klimatickými změnami vypracoval, náklady celého balíčku ještě před jeho zveřejněním počátkem letošního roku odhadl na 0,5 procenta hrubého domácího produktu bloku. To při celkovém unijním HDP překračujícím 12 bilionů eur znamená částku kolem 60 miliard eur.

Dopady balíku vzbuzují obavy v době, kdy Evropa stojí na počátku zpomalení ekonomiky a v některých členských státech až recese, uvedla organizace, podle níž jde o vůbec nejambicióznější unijní aktivitu od zavedení eura.

Odhadujeme, že náklady celého balíku budou více než 73 miliard eur ročně do roku 2020, uvedlo zmiňované euroskeptické sdružení. Jde o náklady vyčíslené pro EU 25, tedy unii kromě Bulharska a Rumunska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek