Šéfové vlád EU budou jednat o krizi, klimatu a Lisabonské smlouvě

15.10.2008
čtk

Finanční krize a boj Evropské unie s klimatickými změnami budou hlavními tématy vrcholné schůzky EU, která dnes začíná v Bruselu. Šéfové vlád členských států se původně měli zabývat Lisabonskou smlouvu, kterou v červnu odmítli irští voliči, ale turbulence na trzích toto téma vytlačily do pozadí. Nicméně ze summitu EU úplně nezmizí, státníci se mu ale budou věnovat spíše okrajově.

Země eurozóny se v neděli shodly, že na záchranu finančních ústavů vynaloží v dohledné době stovky miliard eur. Summit by ovšem měl jít ještě dále. Očekává se, že EU potvrdí odhodlání očistit finanční sektor pomocí záchranných balíčků, formálně stvrdí dohodu ministrů financí EU o navýšení garancí vkladů a prodiskutuje i často kritizovanou koordinaci protikrizových opatření jednotlivých členských států.

S finanční krizí souvisí i další důležitý bod vrcholné schůzky. Francouzské předsednictví chce pokročit v jednáních o boji s klimatickými změnami. V poslední době se ovšem objevují názory, že Unie by měla kvůli důsledkům krize uvažovat o zmírnění svých ambicí, což se nelíbí ekologickým aktivistům. Podobný rozruch vyvolávají i diskuse o obchodování s emisními povolenkami.

Původní hlavní téma večera – Lisabonská smlouva – se omezí pouze na vystoupení irského premiéra Briana Cowena, který má státníkům vysvětlit příčiny neúspěchu irského referenda. Poté však summit EU tento bod odloží na prosincovou vrcholnou schůzku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek