Španělský premiér chystá cestu na Kubu

15.10.2008
čtk

Kuba možná prolomí diplomatickou izolaci ze strany Evropské unie. Španělský premiér José Luis Zapatero totiž „v zásadě“ přijal pozvání k návštěvě Kuby. Pokud se návštěva uskuteční bude první hlavou státu, která do Havany po deseti letech zamíří.

Vztahy mezi Unií a Kubou se výrazně zhoršily v roce 2003, kdy Kuba uvěznila přes sedmdesát disidentů. Ze strany EU následovaly sankce, které byly letos v létě hlavně na španělské naléhání zrušeny.

Pozvání Zapaterovi tlumočil kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque, který navštívil Madrid po třech letech. Kubánský ministr naléhal na definitivní zrušení společného stanoviska EU ke Kubě z roku 1996. Unie v něm podmínila spolupráci s Kubou respektováním lidských práv a politických svobod, reformou kubánského zákonodárství a hospodářskou liberalizací na Kubě.

Kuba přistoupila k některým víceméně kosmetickým změnám po nedávném vystřídání nemocného dlouholetého vládce Fidela Castra jeho bratrem Raúlem. Podle Péreze Roqueho se ale reformami nemá rozumět ustoupení od socialismu. Změny na Kubě mají za cíl více socialismu, ne méně socialismu, řekl.

Pérez Roque a jeho španělský protějšek Miguel Ángel Moratinos jednali také o plánované schůzce Péreze s trojkou Evropské unie. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí v Paříži řekl, že schůzka se velmi pravděpodobně uskuteční v Paříži v příštích dnech. Pérez Roque mluvil v Madridu o čtvrtku.

Za Evropskou unii se schůzky pravděpodobně zúčastní člen Evropské komise pro rozvoj Louis Michel, francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner za předsednickou zemi a český ministr Karel Schwarzenberg jako zástupce ČR, která po Francii předsednictví převezme.

Česká vláda zaujímá k normalizaci vztahů mezi EU a Kubou velmi rezervovaný postoj. S letním zrušením sankcí nakonec souhlasila jen pod podmínkou, že se vývoj na Kubě bude každoročně hodnotit. Schwarzenberg v roce 2005, kdy byl senátorem, Kubu navštívil s cílem zúčastnit se setkání disidentů, ale byl vyhoštěn. Na Kubu tehdy přiletěl na švýcarský pas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek