Itálie ruší trest vězení za nelegální migraci

17.10.2008
čtk

Itálie nahradí zamýšlený trest vězení za nelegální migraci pokutou. Oznámil to ministr vnitra Roberto Maroni. Snahu italské vlády Silvia Berlusconiho učinit z nelegální migrace trestný čin kritizovaly Evropská unie, italská opozice, nevládní organizace i církev.

Po zaplacení pokuty budeme moci přistoupit k okamžitému vyhoštění nelegálního imigranta, uvedl Maroni, kterého citovala agentura ANSA. V návrhu zákona, který projednávají poslanci, byl původně stanoven trest šesti měsíců až čtyř let vězení.

Maroni oznámil ustoupení od návrhu trestu vězení za nelegální migraci v době, kdy jsou italské věznice přeplněny. Koncem září bylo v italských věznicích 56.768 vězňů, zatímco jejich kapacita je 42.992.

Ministr rovněž potvrdil, že přihlédne k negativnímu postoji Evropské komise k automatickému vyhošťování občanů Evropské unie, kteří nemají uspokojivý příjem a stálé bydliště, jak to předpokládá návrh zákona o bezpečnosti.

Podle Maroniho bylo za prvních devět měsíců letošního roku vyhoštěno 6553 osob, což je o 28 procent více než za celý loňský rok. Za tu dobu podle něho vstoupilo do Itálie 27.417 nelegálních imigrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek