Zástupci EU se sešli s kubánským ministrem

17.10.2008
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se zúčastnil schůzky EU-Kuba v Paříži. S kubánským ministrem zahraničí Felipe Pérezem Roquem za Evropskou unii jednali také francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a člen Evropské komise pro rozvoj Louis Michel.

Je to první krůček na dlouhé cestě, sdělil Schwarzenberg. Šlo o první kontakt, dodal. Zástupci EU podle ministra Kubu ubezpečili o ochotě zahájit nový dialog. Schwarzenberg zdůraznil, že Unie má pevná stanoviska k nutnosti dodržování lidských práv a propuštění politických vězňů.

EU v červnu zrušila sankce vůči kubánskému režimu, které přijala v roce 2003, když režim Fidela Castra pozavíral několik desítek kubánských disidentů. Česká republika byla původně proti zrušení sankcí, nakonec společný postoj Unie podpořila pod podmínkou každoročního zhodnocení situace na Kubě. ČR naznačila, že na zprávu během svého předsednictví nezapomene.

Kubánský ministr zahraničí v Paříži zmiňoval hlavně zájem Havany o ekonomickou spolupráci a pomoc po hurikánech Gustav a Ike, které zasáhly oblast Karibského moře. Podle Schwarzenberga se řešily také dopady celosvětové finanční krize na Kubu. V prohlášení po schůzce Francie potvrdila ochotu EU pomoci Kubě při odstraňování následků katastrofy.

Francie podporuje představu Španělska, že větší otevřenost a vstřícnost ke Kubě může vést ke změnám. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier před jednáním EU-Kuba prohlásil, že Paříž chce podporovat proces transformace kubánského režimu v pluralitní demokracii s tržním hospodářstvím.

Podle Schwarzenberga má Česká republika zkušenosti nabádající k tomu, aby příliš podobným myšlenkám nepodléhala. Kouchner je prý nicméně velmi angažován v otázce lidských práv a o kubánském režimu si nedělá iluze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek