Bulharsko začalo kvůli EU bojovat s korupcí

20.10.2008
čtk

Bulharský parlament schválil první zákon o konfliktu zájmů poté, co Evropská unie zmrazila příliv svých peněz do balkánské země kvůli neuspokojivému boji tamní vlády s korupcí a klientelismem.

Novou normu navrhl premiér Stanišev, který vyhlásil mobilizaci státních institucí v boji s korupcí a organizovaným zločinem prorůstajícím do vysokých pater politiky. Nový zákon má pomoci zabránit finančním podvodům včetně nezákonných machinací s penězi z evropských fondů.

Vláda začala nové opatření připravovat v souvislosti s únorovým skandálem, kdy vyšlo najevo, že šéf Národního fondu pro dopravní infrastrukturu poskytoval předražené zakázky svému bratrovi.

Během několika příštích týdnů by Evropská komise měla rozhodnout, zda zhruba 250 milionů dosud zmrazených eur do Bulharska pošle, nebo jestli budou peníze pro zemi definitivně ztracené. EU dříve přislíbila, že příliv peněz obnoví v případě, že Bulharsko potřebné zákony přijme.

Ve čtvrtek také premiér přislíbil, že všechny příspěvky, jež obdržela jeho strana od podezřelých dárců spojovaných s kriminální činností, věnuje na charitu. Už dříve totiž vyšlo najevo, že strana přijala peněžní dary od lidí spojovaných právě se zneužíváním peněz z fondů EU.

Staniševovi kritici a někteří novináři poukazují na to, že se premiér jen snaží získat peníze z EU, ale skutečný boj proti organizovanému zločinu ještě ani nezačal. Bulharsko vstoupilo do EU v roce 2007. Organizace Transparency International ho zařazuje mezi země s nejvyšší mírou korupce v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek