Skončil Frankfurtský knižní veletrh

20.10.2008
čtk

Šedesátý ročník Frankfurtského knižního veletrhu včera skončil. Na největší akci svého druhu na světě se v západoněmeckém Frankfurtu nad Mohanem představilo téměř 7400 vystavovatelů, jen o pár desítek méně než v rekordním loňském roce. Čestným hostem veletrhu bylo Turecko, příští rok jím má být Čína.

Veletrh letos zaznamenal návštěvnický rekord. V sobotu, což byl první ze dvou víkendových dnů otevřených veřejnosti, na výstaviště zavítalo 78.000 návštěvníků, což bylo dokonce nejvíce během jednoho dne v celých dějinách Frankfurtského knižního veletrhu.

Organizátoři uvádějí, že na veletrhu, jenž je především prezentací produkcí nakladatelství z celého světa, bylo vystaveno 402.000 titulů, ovšem jen něco přes 40 procent z nich byly knihy. Ostatní připadlo na audioknihy či DVD. Hodně se hovořilo o fenoménu eBook, elektronické knize, která si teprve razí cestu na evropské trhy.

Jako příznivec moderních technologií a internetu se ukázal brazilský autor bestsellerů Paolo Coelho, jenž prý ve Frankfurtu slavil dosažení hranice 100 milionů svých prodaných knih. Sám tvrdí, že paradoxně k prodejnosti jeho novel přispělo šíření těchto textů po internetu, někdy i nelegální.

Kontroverze vzbudilo i představení příští hostitelské země Číny. Čínští organizátoři sice oznámili, že pozvou i autory z Tchaj-wanu, Hongkongu a Macaa, ale ochránci lidských práv a PEN kluby kritizují pronásledování spisovatelů a novinářů v Číně, kde jsou často posíláni do vězení nebo převýchovných táborů. S čistým štítem nezůstal ani letošní čestný host, Turecko, v němž údajně 75 autorů čelí žalobám. Nedostatek tvůrčí svobody ve své zemi kritizoval už při úterním zahájení veletrhu turecký nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk.

Kromě Pamuka se na veletrhu objevila spousta dalších osobností, například německý spisovatel Günther Grass představil svůj nový román Die Box. Rakušan Uwe Bolius zase prezentoval smělý román o „milostném“ životě Adolfa Hitlera „Hitler von innen“ (Hitler zevnitř).

Poslední den konání veletrhu patří jako obvykle také udělování Mírové ceny německých knihkupců. Včera ji ve frankfurtském kostele sv. Pavla obdržel německý sochař a malíř žijící ve Francii Anselm Kiefer. Nadační rada zdůvodnila udělení ceny třiašedesátiletému umělci tím, že konfrontuje svou dobu se „znepokojivým morálním poselstvím zhoubného a pomíjivého“. Kiefer ve svých dílech zachycuje témata z německých dějin, včetně holokaustu. Inspirací mu prý byly básně Paula Celana. Loni ocenění dostal židovský historik a pražský rodák Saul Friedländer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek