Markéta Lazarová na britském DVD

22.10.2008
čtk, Euroskop

Filmoví fanoušci si zatím nemohou pořídit v Česku slavný film Marketa Lazarová na DVD. Mohou si jej ale koupit v Británii, kde snímek – stejně jako další české filmy – vydala firma Second Run.

„Pustil jsem se do vydávání DVD, protože jsem chtěl vidět filmy, které se mi během let líbily a záleželo mi na nich, ale které nebyly nikde k dostání,“ řekl ČTK Mehelli Modi, který Second Run DVD před třemi lety založil. Nyní vydává na DVD filmy, které dosud v Británii – a většinou ani nikde jinde na světě – nevyšly a které si podle něj zaslouží znovuobjevení. „A protože mám rád československé filmy, uvedli jsme jich hodně. Ale nejsme česká ‚label‘,“ dodal Modi, který mj. vydal také řadu maďarských a polských filmů.

Modi je původem z indické Bombaje a jeho otec byl filmovým režisérem. „V 60. letech nabízely východoevropské země i v Indii na vývoz své nejlepší filmy. V Indii se pak nemohly většinou kvůli cenzuře promítat, ale otec je dostával domů k posouzení a já je všechny viděl,“ vysvětluje kořeny své náklonnosti k filmům ze střední Evropy.

Marketa Lazarová, kterou natočil František Vláčil v roce 1967, byla v několika anketách českých kritiků zvolena jako nejlepší český film všech dob, ale na DVD v České republice zatím nevyšla. „Vydali jsme ji před rokem v listopadu a patří k našim nejúspěšnějším titulům, i když tu nebyla moc známá,“ řekl Modi. „Když mělo DVD vyjít, chtěli jsme Marketu promítat na co největším plátně a nakonec jsme ji uvedli v jednom z největších londýnských kin Curzon Mayfair. Báli jsme se, kolik přijde lidí, ale bylo vyprodáno,“ vzpomíná Modi. Marketa Lazarová je nezaslouženě – aspoň v anglicky mluvících zemích – opomíjenou klasikou, napsal po vydání DVD filmový magazín Sight and Sound.

Nejprodávanějším filmem Second Run jsou zatím Křižáci polského režiséra Aleksandera Forda. Velký zájem je kromě Markety Lazarové také o filmy maďarského režiséra Miklóse Jancsóa, ale i o Ucho Karla Kachyni, dodal Modi. Second Run vydala poprvé na DVD i další snímky české nové vlny 60. let – například film Jana Němce O slavnosti a hostech, který dosud v ČR nevyšel. Stejně tak představila britským divákům snímky jako Romeo, Julie a tma Jiřího Weisse, Formanův Konkurs a Intimní osvětlení Ivana Passera. „Vždy se snažíme, aby se na DVD podílel i režisér, a tak na DVD vydání Intimního osvětlení poprvé o svém filmu mluví Ivan Passer a svá díla komentují i maďarští režiséři Károly Makk a Jancsó,“ dodal Modi.

Posledním českým přírůstkem je Valérie a týden divů Jaromila Jireše, který ji natočil s Ester Krumbachovou. V srpnu časopis Time Out označil film za DVD měsíce, podobně jako nedělník The Sunday Telegraph. Nyní se Second Run chystá vydat film Deník pro mé děti známé maďarské režisérky Márty Mészárosové. „Chtěli bychom také uvést Morgianu Juraje Herze a společně další dva Vláčilovy filmy Adelheid a Holubici,“ řekl Modi.

Redakce Euroskopu je rovněž toho názoru, že Markéta Lazarová je jeden z nejlepších českých filmů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek