V Bruselu se dnes jedná o pomoci Gruzii

22.10.2008

Zástupci desítky zemí a řady mezinárodních institucí se dnes setkají v Bruselu na dárcovské konferenci zaměřené na Gruzii. Jejím cílem je najít finance na pomoc této zemi poničené během srpnové ruské invaze. Očekává se, že by na schůzce mohly zaznít přísliby finanční pomoci ve výši přes dvě miliardy eur (přes 50 miliard korun) na příštích několik let.

Peníze, které se dárci v Bruselu zaváží uvolnit, by měly Gruzii pomoci s obnovou zničené infrastruktury či se znovuzačleněním desetitisíců uprchlíků, kteří kvůli bojům opustili své domovy. Odhaduje se, že rekonstrukce a opětovné nastartování růstu ekonomiky bude stát v příštích třech letech kolem 2,38 miliardy eur (60 miliard korun).

Česko má zastupovat šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Praha na setkání oznámí, že Gruzii dává pro roky 2008 až 2010 celkem asi 158 milionů korun. Evropská komise už dřív slíbila, že poskytne Gruzii do roku 2010 pomoc ve výši až 500 milionů eur (12,5 miliardy korun). USA prohlásily, že dají miliardu dolarů (19 miliard korun).

Sdílet tento příspěvek