Rusko stále nechce pozorovatele EU v Jižní Osetii a Abcházii

28.10.2008
čtk

Rusko je nadále proti vyslání pozorovatelů Evropské unie do Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie.

Bezpečnost těchto oblastí podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova zajistí zde přítomné ruské vojenské jednotky, zatímco pozorovatelé mají působit v nárazníkových zónách v Gruzií.

Je nutné respektovat mírový plán prezidentů (Dmitrije) Medveděva a (Nicolase) Sarkozyho, podle kterého (pozorovatelé EU) byli vysláni do zón přiléhajících k Jižní Osetii a Abcházii, což se stalo, uvedl Lavrov v Petrohradu po jednání s vysokým představitelem EU Javierem Solanou a šéfy francouzské a české diplomacie Bernardem Kouchnerem a Karlem Schwarzenbergem. Francie toto pololetí unii předsedá, od nového roku ji v této roli vystřídá ČR.

Jednání bylo podle českého ministra vcelku přátelské a věcné, ale u gruzínské problematiky i emotivní. Zatímco Kouchner dnes v novinovém rozhovoru pochválil Rusko za to, že vcelku splnilo své závazky a stáhlo vojska z Gruzie, Schwarzenberg s ním nesouhlasil. To se právě tak úplně nestalo. Naopak Rusko buduje své vojenské základny v Abcházii a Jižní Osetii, řekl ČTK Schwarzenberg v narážce na to, že svět nadále považuje obě oblasti za součást Gruzie.

Nezávislost obou separatistických oblastí dosud kromě Ruska uznala jen Nikaragua, jakkoli dnes Lavrov vyzýval Evropskou unii k přímým rozhovorům s abchazskými a jihoosetskými předáky, například o humanitární pomoci.

Úsilí mezinárodního společenství na Kavkaze má podle Lavrova vytvořit spolehlivé záruky, že se nezopakuje srpnový konflikt mezi Ruskem a Gruzií, který se rozpoutal po pokusu Tbilisi získat znovu kontrolu nad Jižní Osetii násilím. Mezinárodní společenství ví, jak vše bylo připraveno a kdo si začal, zdůraznil Lavrov. Zasazoval se rovněž o to, aby pomoc, kterou EU přislíbila Gruzii, neposloužila ke znovuvyzbrojení Tbilisi.

EU podmiňuje stažením ruských vojsk z Gruzie obnovení pozastavených rozhovorů o nové smlouvě s Ruskem o strategickém partnerství, ale dosud se neshodla, kdy by rozhovory mohly pokračovat. Schwarzenberg nevyloučil, že by rozhodnutí mohlo padnout příští měsíc na summitu EU-Rusko v Nice.

Vyjednávání s Ruskem za českého předsednictví EU se ministr neobává. Jak Západ, tak Východ mají zájem o spolupráci. Těžší hospodářská situace vede k tomu, že se lidé lépe snášejí, poznamenal.

Podle Schwarzenberga šéf ruské diplomacie také popřel Kouchnerovy obavy z případného rusko-ukrajinského konfliktu o Krym.

Jednalo se i o íránském jaderném programu. Ruský protějšek podle Schwarzenberga hovořil věcně, ale dal na srozuměnou, že Moskva nesouhlasí s uvalením dalších sankcí na Írán, jak požaduje Západ.

EU se před necelými dvěma týdny na summitu v Bruselu nedohodla, kdy obnoví pozastavené rozhovory s Ruskem o strategickém partnerství.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek