Rezervní fond EU bude mít 25 miliard eur

29.10.2008
čtk

Evropská komise pracuje na opatření, které zvýší finanční prostředky v krizovém fondu Evropské unie na 25 miliard eur. Podle šéfa Komise José Manuela Barrosa je Unie připravena pomoci i dalším členským státům, které by se dostaly do problémů. EU přislíbila Maďarsku půjčku 6,3 miliardy eur. Jde o součást mezinárodní pomoci zemi ve výši 20 miliard eur.

Je nám všem jasné, že nynějších daný strop fondu ve výši 12 miliard eur v současných výjimečných okolnostech nemusí stačit, řekla mluvčí Evropské komise Amelie Torresová.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia také oznámil, že Evropská komise dala členským státům zelenou k překračování pravidel Paktu stability a růstu. Chceme státy vyzvat, aby plně využily flexibility, kterou jim pakt dává, řekl novinářům Almunia. Pakt stability ale nehodlá Unie nijak revidovat.

Pakt za určitých okolností připouští porušování rozpočtových pravidel. Hospodářská krize podle některých výkladů takovou situaci být může, stejně jako penzijní reforma. Pakt stability se týká hlavně členských států Eurozóny. Stanovuje, že schodek ročního rozpočtu členského státu nesmí překročit tři procenta HDP a celkový dluh země 60 procent HDP.

Evropská komise chystá rovněž pomoc lidem, kteří kvůli hospodářské a finanční krizi přišli o práci. Přesně 26. listopadu přijdeme s uceleným plánem obnovy Evropské unie, který bude založen na rámci, který jsme (Evropská komise) dnes odsouhlasili, řekl Barroso novinářům.

V Evropské unii existuje tzv. globalizační fond, za jehož vznikem stojí eurokomisař Vladimír Špidla. Jeho zaměření zřejmě nejvíce odpovídá účelu, který nastínil Barroso. Finanční prostředky z fondu mají pomoci lidem, kteří ztratí pracovní místo, protože se jejich firma přesunula za levnější pracovní silou. Pro roky 2007 až 2013 je ve fondu vyčleněno 3,5 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek