Europoslanec za CSU navrhuje prohození předsednictví v EU

30.10.2008
čtk

Europoslanec Ingo Friedrich za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) navrhl, aby si Česká republika prohodila předsednictví se Švédskem. Názor poslance Friedricha však není obecným a oficiálním postojem vládní CSU, řekl jeho kolega v Evropském parlamentu Markus Ferber.

To by nebylo možné, řekl ČTK Ferber s tím, že Friedrichův názor nelze považovat za postoj CSU. Skepsi vůči českému předsednictví však ano, dodal.

Podle Friedricha si Evropská unie nemůže v době finanční krize dovolit neakceschopnost. Europoslanec poukázal také na výroky českého prezidenta Václava Klause, že menší země, jako je Česká republika nemůže svým předsednictvím politiku EU příliš ovlivnit.

Když se podíváte, jaké úsilí nyní vyvíjí Francie, aby se pokaždé znovu dosáhlo jednotných závěrů, které jsou naléhavě nutné, když si představíte gruzínskou krizi za českého předsednictví, když si představíte výzvy finanční krize pod českým předsednictvím, pak vám bude velmi rychle jasné, že tu nelze dosáhnout rychlých jednomyslných závěrů, jestliže tu není země, která umí vést a kterou také akceptují ostatní, prohlásil Ferber již dříve v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek