Francouzi mohou do důchodu v 70 letech

05.11.2008
čtk

Pokud chtějí Francouzi pracovat, mohou odejít do důchodu až v 70 letech. Francouzská vláda se opatřením snaží zachránit sociální systém před propadem do stále hlubších dluhů. Většina pracujících ale může začít pobírat rentu v 65 letech.

Změna je součástí zákona o financování systému důchodového zabezpečení, který předpokládá na příští rok deficit 8,6 miliardy eur (207 miliard Kč). Dobrovolný pozdější odchod do důchodu patří mezi hlavní vládou avizovaná úsporná opatření.

Zákon podpořilo 315 poslanců vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) a opozičního Nového středu. Proti hlasovalo 217 zástupců socialistů, komunistů, zelených a Radikální levicové strany, kteří svorně označili opatření za nový pokus o vykořisťování pracujících.

V Česku se nyní věk postupně zvyšuje na 63 let. Zvedá se každoročně u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Stejným tempem by měl podle letos přijaté novely růst až do 65 let. V tomto věku budou do penze po roce 2030 chodit muži, bezdětné ženy a matky jednoho dítěte. Matky dvou a více dětí budou moci do důchodu odcházet v 62 až 64 letech podle počtu potomků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek