Labouristé vyhráli doplňovací volby ve Skotsku

07.11.2008
čtk

Vládní labouristé ve čtvrtek poměrně překvapivě vyhráli ve skotském Glenrothes doplňovací volby do britského parlamentu, když jejich kandidát Lindsay Roy porazil favorizovaného kandidáta skotských nacionalistů.

Volby byly považovány za klíčový test popularity britského premiéra Gordona Browna. Výsledek potvrdil, že pozice Brownových labouristů se v posledních týdnech posiluje.

I když Glenrothes je tradiční baštou labouristů, britská vládní strana v posledních měsících pravidelně doplňovací volby prohrávala – naposledy v červenci v další tradičně labouristické oblasti ve východním Glasgowě, kde zvítězila Skotská národní strana (SNP).

Labouristé začátkem září zaostávali za opozičními konzervativci o více než 20 procent a Brownova pozice v premiérském křesle vypadala nejistě. Nicméně způsob, jakým se v září postavil k finanční krizi, postavení labouristů posílil a všechny průzkumy ukazují, že nyní ztrácejí jen několik procentních bodů. Přesto většina analytiků předpovídala, že SNP zopakuje vítězství z Glasgowa.

Volby v Glenrothes severně od Edinburghu měly pro Browna osobní význam, protože Glenrothes přímo sousedí s jeho volebním okrskem. Premiér také Glenrothes dvakrát před hlasováním navštívil a vedl zde kampaň. Labouristé mají v parlamentu pohodlnou většinu, kterou by ani ztráta Glenrothes neoslabila.

Nicméně výrazná porážka mohla oživit úvahy v Labouristické straně, zda je Brown schopen vyhrát parlamentní volby, které musí vyhlásit do poloviny roku 2010.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek