V Hesensku neuspěl projekt vlády s podporou krajní levice

07.11.2008
čtk

Ve spolkové zemi Hesensko se příští rok v lednu uskuteční nové volby. Ani po roce se totiž nepodařilo sestavit novou vládu. S novými volbami, které se zřejmě budou konat 18. ledna, souhlasily postupně všechny politické strany.

Neexistuje žádná možnost vytvořit v Hesensku vládu. A proto se zemské předsednictvo usneslo jít do nových voleb, prohlásila kontroverzní šéfka místních sociálních demokratů (SPD) Andrea Ypsilantiová, která chtěla sestavit menšinovou vládu se Zelenými a tichou podporou krajně levicové strany Levice.

Poslední volby v Hesensku skončily patem poté, co SPD získala téměř tolik hlasů jako do té doby samostatně vládnoucí CDU. Ta v lednu zřejmě doplatila na příliš populistickou předvolební kampaň, v níž stále úřadující hesenský premiér Roland Koch vsadil na téma kriminality mladých z rodin přistěhovalců.

Minulý týden se už zdálo, že Ypsilantiová uspěje. V pondělí už dohodnutou koalici odmítli podpořit čtyři zemští poslanci SPD. Ti vyslyšeli varování zevnitř strany i názor části voličské základny SPD, pro něž je spolupráce s krajními levičáky nepřijatelná.

Námluvy s krajné levicí zřejmě SPD poškodily na celoněmecké úrovni i v samotném Hesensku. Kdyby se zemské volby konaly už tento víkend, dala by CDU dohromady většinu v zemském sněmu s FDP. CDU už oznámila, že jejím volebním lídrem bude znovu Koch.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek