Irský podnikatel Ganley prý chce spolupracovat s polskou opozicí

19.11.2008
čtk

Irský podnikatel Declan Ganley, který je v Irsku vůdčí postavou tábora odpůrců Lisabonské smlouvy, by rád spolupracoval s polskou opoziční stranou Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Dnes o tom s odvoláním na polský list Dziennik informovala agentura APA. Roli prostředníka mezi Ganleym, který se nedávno v Dublinu setkal i s českým prezidentem Václavem Klausem, a vedením PiS má hrát europoslanec Ryszard Czarnecki.

Ganley svůj odpor k lisabonské smlouvě sdílí nejen s českým prezidentem, ale právě například i s polskou opozicí. Vedení PiS označovalo podobu nové smlouvy EU za velký úspěch pro Polsko do doby, než loni v říjnu strana prohrála v parlamentních volbách. Polský prezident Lech Kaczyński, bratr předsedy PiS, nyní odmítá ratifikaci nové smlouvy EU podepsat přesto, že ji už v dubnu schválil parlament.

Podle Dzienniku vznikl nápad na spolupráci PiS, která se nyní k lisabonské smlouvě staví skepticky, a Ganleym na nedávné galavečeři, kterou irský podnikatel pořádal. Této akce se minulý týden zúčastnil Czarneckého spolupracovník Dariusz Sobków, ale také český prezident Klaus.

PiS nicméně zdůrazňuje, že žádné oficiální kontakty strany s irským hnutím Libertas se nechystají. Czarnecki jedná na svou pěst, nemá žádné oprávnění, aby vedl jednání ve jménu celé strany, zdůraznil mluvčí PiS Adam Bielan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek