Itálie a Německo budou spolupracovat v ekologii

19.11.2008
čtk

Itálie a Německo se na včerejším summitu v severoitalském Terstu dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která bude hledat cesty ke sladění postojů obou zemí v oblasti ochrany životního prostředí. Oznámil to italský premiér Silvio Berlusconi na závěr jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Naše dosavadní rozdílné postoje vyplývají z dopadu rozhodnutí, která přijímá Evropská unie, na naše výrobní provozy. A protože Itálie i Německo patří mezi největší výrobce v Evropě, nechceme, aby nezbytnost snižování emisí CO2 měla na naše provozy dramatický dopad, prohlásil Berlusconi.

Jak dodal, Evropa má za povinnost být příkladem v oblasti ochrany životního prostředí. Merkelová, která patří k velkým stoupencům evropského plánu na ochranu životního prostředí, zdůraznila, že ochrana přírody nesmí být zapomenuta ani v období nynější hluboké finanční krize. Cíle pro rok 2020 zůstávají v platnosti, musíme ale prověřit, jakým způsobem k nim dospějeme, řekla kancléřka. Podle ní nově ustavená pracovní skupina umožní nalézt kompromis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek