V Kosovu byli zatčeni tři němečtí agenti

22.11.2008
čtk

V Kosovu byli tento týden zatčeni tři občané SRN, jejichž aktivity nejspíš souvisí s útokem na sídlo zastoupení Evropské unie v hlavním městě Prištině.

O případu dnes informoval časopis Spiegel, podle nějž se jedná o agenty německých tajných služeb, které kosovská policie podezřívá ze zorganizování atentátu. To Němci popírají s tím, že pouze zkoumali místo činu. Podle agentury DPA německé opoziční strany vyzvaly k okamžitému vyšetření celé záležitosti.

Exploze menší nálože hozené 15. listopadu neznámými pachateli ke vchodu úřadu zvláštního pověřence Evropské unie pro Kosovo v Prištině rozbila okna budovy a poškodila několik aut, nikoho však nezranila.

Údajní němečtí špioni byli zatčeni ve středu, když se pohybovali v okolí místa atentátu. Jeden z nich byl spatřen, jak vstupuje do prázdného domu poblíž úřadu mise EU, z níž zřejmě někdo výbušninu hodil, a pořizoval zde fotografie poškozené budovy. Všechny tři podezřelé muže proto kosovští vyšetřovatelé okamžitě zatkli.

Zprávy časopisu Spiegel o zatčení svých pracovníků nechtěla německá zpravodajská služba BND nijak komentovat. Zatčení údajně vyvolalo diplomatickou roztržku mezi vládami obou zemí. Důvodem je prý fakt, že Německo o působení svých agentů Prištinu oficiálně neinformovalo. Zprávami o nelegálním působení agentů BND v Kosovu se proto bude zabývat zvláštní výbor německého parlamentu pro kontrolu tajných služeb. Urychlené vyšetření případu požadují především zástupci opoziční FDP a strany Zelených.

O motivu či pozadí útoku na úřad EU v Prištině není doposud nic známo. V budově, kde byl atentát spáchán, sídlí vedení mise Eulex, v jejímž čele stojí zvláštní pověřenec EU pro Kosovo, jímž je v současnosti nizozemský diplomat Pieter Feith. Úkolem mise je napomáhat rozvoji demokracie a udržení stability v tomto nově vzniklém balkánském státě. K tomu má přispět okolo 2000 policistů, soudců, celníků a odborníků na státní správu vyslaných ze zemí EU. Kosovo vyhlásilo nezávislost letos v únoru, ale dodnes ho uznala jen padesátka států, hlavně země EU a Spojené státy. Bělehrad samostatnost Kosova odmítá a tuto oblast považuje stále za nedílnou část Srbska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek