Obyvatelé Grónska rozhodnou o větší autonomii na Dánsku

24.11.2008
čtk

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Gróňané v referendu podpoří širší autonomii na Dánském království. Grónské ANO ale bude podle místních médií velmi váhavé a opatrné, protože Dánsko zřejmě také začne omezovat štědré dotace v hodnotě 3,5 miliardy dánských korun (12 miliard Kč) ročně.

Radíme voličům, aby v úterý 25. udělali křížek v kolonce ANO. Ale čiňte tak s rozmyslem! Hlasujte pro, ale nepodporujte tím nereálná prohlášení předsedy grónské vlády Hanse Enoksena, že za 12 let, až on oslaví pětašedesáté narozeniny, bude již Grónsko zcela samostatné, či přehnané požadavky šéfa odborářů Jesse G. Berthelsense, který chce nezávislý grónský stát už v roce 2012, píše jeden ze dvou hlavních deníků vycházejících v Grónsku, list Sermitsiaq.

Grónská vláda dosud rozhoduje jen o některých vnitřních záležitostech, jako je školství, zdravotnictví či bytová politika. Po případném referendu by v den grónského státního svátku 21. června 2009 mohla převzít kontrolu nad soudnictvím, policií, vězeňstvím či přírodními zdroji.

Nový zákon o širší samosprávě Grónsku přizná místní vládě větší poradní hlas v zahraniční politice Dánského království a zakotví potenciální možnost definitivně se od Dánska odtrhnout. Zákon rovněž zajistí uznání grónského národa v rámci mezinárodního práva a dá grónštině status oficiálního jazyka užívaného na úřadech vedle dánštiny, kterou Inuité i přes povinnou školní výuku zpravidla neovládají.

Úvahy o pozvolné cestě k samostatnosti Grónska podnítil nedávný nález ložisek ropy u východogrónských břehů, jejíž množství by se podle některých odhadů mohlo rovnat nerostnému bohatství jedné z největších palivových velmocí světa Norska.

Přídaná větší autonomie a samostatnost budí u obyvatel i obavy. Pokud totiž bude ostrov více soběstačný, přestanou z Dánska proudit štědré dotace.

Podle listu Sermitsiaq navíc dobře nefungují ani oblasti, nad kterými Grónsko převzalo od Dánska správu před třiceti lety. Velkým problémem ostrova je problém alkoholismu. Grónsko také nemá dostatek kvalifikovaných odborníků prakticky ve všech oblastech (např. 80 procent lékařů působících v Grónsku pochází z Dánska).

Po předpokládaném zavedení samostatné vlády (selvstyre) bude nutné zajistit prostředky pro fungování nezávislého soudnictví či vězeňství, na něž doposud proudily peníze z dánského rozpočtu a rychle vychovat domácí elitu, jež odpovědná místa obsadí.

Kritikové tvrdí, že sedmapadesátitisícová grónská populace, živící se do dnešních dnů stále převážně rybolovem či tradičním lovem karibu, pižmoňů, bělokurů a velryb, dostatečný počet odborníků nebude nikdy schopna poskytnout, i kdyby měla jakkoli dobré možnosti vzdělání, a bude vždy odkázána na dánské experty, pobývající často na ostrově jen několik let.

Gróňané si navíc až příliš zvykli na luxus, který jejich odlehlému ostrovu dopřává dánská vláda, a sotva si dnes dovedou představit život bez bezplatného internetu v knihovnách, moderních sportovních zařízení, všudypřítomných mobilních telefonů, plných regálů čerstvého ovoce a zeleniny v supermarketech či rychlých aut, v nichž se ovšem mohou prohánět jen po pár kilometrech silnic ve městech, jelikož v zemi kvůli extrémním přírodním podmínkám silniční síť neexistuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek