Rakouskou diplomacii povede Michael Spindelegger

24.11.2008
čtk

Novým rakouským ministrem zahraničí ve vládě velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) se stane Michael Spindelegger. Dosavadní místopředseda Národní rady nahradí šéfku rakouské diplomacie Ursulu Plassnikovou. Ta odmítla ve vládě pokračovat, protože nesouhlasí s kompromisní formulací programového prohlášení k evropské politice.

Politici dvou nejsilnějších politických stran v zemi oznámili dohodu o obnovení velké koalice a společném vládním programu v neděli. Předseda ÖVP Josef Pröll kromě funkce vicekancléře převezme i vedení ministerstva financí.

Nová vláda složí přísahu až příští týden. V pátek totiž proběhne mimořádný sjezd lidovců, která má designovaného předsedu Prölla potvrdit ve funkci a projednat i koaliční dohodu. Mezi některými členy strany je vůči obnovení koalice se sociální demokracií, která se rozpadla v červenci po 18 měsících vládnutí, stále dost kritiků. Na zasedání předsednictva ÖVP hlasovali tři jeho členové proti dohodě s SPÖ.

V předčasných parlamentních volbách 28. září utrpěly lidovci i sociální demokraté citelné ztráty. Obě strany po nich vyměnili své předsedy – kancléře Alfreda Gusenbauera (SPÖ) nahradil v čele strany i vlády Werner Faymann, v čele ÖVP a ve funkci vicekancléře střídá Wilhelma Molterera nahradí Josef Pröll.

Rozdělení ministerstev mezi obě strany zůstalo téměř stejné. Do rukou SPÖ přešlo ministerstvo zdravotnictví, naopak ÖVP obsadí nově ministerstvo spravedlnosti. Zrušena byla místa dvou státních tajemníků.

K velkým změnám došlo v personálním složení vlády. Za pozornost stojí, že po osmi letech se ministrem sociálních věcí za SPÖ stává znovu šéf odborové ústřední ÖGB, tentokrát Rudolf Hundstorfer. Ministrem obrany zůstává Norbert Darabos (SPÖ).

Lidovci kromě Spindeleggera rozhodli též o jmenování soudkyně Claudie Bandionové Ortnerové, známé z procesu s manažery zkrachované banky BAWAG, ministryní spravedlnosti, Nikolause Berlakoviche ministrem zemědělství a Reinholda Mitterlehnera ministrem hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek