Čína odložila summit s EU kvůli návštěvě dalajlamy v Evropě

26.11.2008
čtk

Nadcházející summit Evropské unie a Číny byl odložen. Novináře o tom dnes informovalo francouzské předsednictví. Důvodem jsou spory kolem návštěvy tibetského dalajlamy v Evropě, kvůli čemuž Čína požádala o odložení schůzky.

Unie rozhodnutí Číny, která je jedním z hlavních obchodních partnerů bloku, lituje. Je nicméně připravena s Čínou dál jednat, zvlášť pak vzhledem k současné vážné hospodářské krizi, která sužuje celý svět. Žádné náhradní datum nebylo stanoveno. Summit EU-Čína se koná každoročně, vždy jeden rok v Číně a druhý rok v zemi předsedající unii.

V pořadí již jedenáctý summit EU-Čína se měl uskutečnit 1. prosince ve francouzském Lyonu. Čínu k jejímu požadavku vedla prý skutečnost, že tibetský duchovní vůdce by měl ve stejné době navštívit několik zemí EU, včetně České republiky, a setkat se při této příležitosti s některými šéfy vlád či států.

S dalajlamou se měl příští týden setkat i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země unii v současnosti předsedá. Mělo se tak stát v polském Gdaňsku, kam oba muži zavítají na oslavy 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír polskému exprezidentovi Lechu Walesovi.

Již v sobotu však tibetský duchovní vůdce zavítá do Prahy, kam jej pozval bývalý prezident Václav Havel a Nadace Forum 2000. V Česku dalajlama zůstane až do 2. prosince. Bude možno jej vidět například 30. listopadu v pražském Kongresovém centru na veřejné přednášce nazvané Porozumění: cesta ke štěstí. Setká se také s Václavem Havlem a členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek