Dohoda mezi vládou a opozicí pro předsednictví má několik variant

26.11.2008
čtk

Dohoda mezi vládou a opozicí o toleranci v době českého předsednictví EU je prozatím připravena v několika variantách. ČTK to řekl vyjednavač opoziční sociální demokracie v této otázce poslanec Lubomír Zaorálek s tím, že o připraveném materiálu bude ještě tento týden jednat politické grémium sociální demokracie.

Budeme se zabývat tím, co by mělo být obsahem té dohody pro předsednictví, uvedl Zaorálek. Dokument, který domluvil společně s náměstkem ministra zahraničí Janem Kohoutem (ČSSD) a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou (ODS), podle něj má zatím v určitých bodech několik alternativních znění a formulací. Je to v pracovní podobě. Jsou to spíš představy, které měla každá strana, a které bude potřeba ještě nějakým způsobem dotáhnout, dodal Zaorálek.

Podobně se v neděli vyjádřil premiér a předseda ODS Mirek Topolánek po jednání výkonné rady své strany, kam Vondra přinesl dohodnutý text. Předseda největší koaliční strany uvedl, že tento týden chce znění textu projednat se svými partnery ve vládní koalici a až poté o něm znovu vyjednávat s ČSSD.

Topolánek také v neděli uvedl, že v návrhu, který on měl k dispozici, nebyly žádné body týkající se personálního obsazení některých ústavních postů. V souvislosti s dohodou vlády a opozice se delší dobu mluví o možnosti, že by se šéf ČSSD Jiří Paroubek ujal křesla předsedy Poslanecké sněmovny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek