Evropská investiční banka zvýší půjčky malým a středním podnikům

26.11.2008
čtk

Součástí záchranného plánu pro evropskou ekonomiku, který dnes představila Evropská komise je i poskytnutí půjček Evropskou investiční bankou (EIB) malým a středním podnikům v objemu 30 miliard eur (750 miliard korun).

Celkový objem úvěrů představuje nárůst o zhruba deset miliard eur (asi 250 miliard korun) ve srovnání s objemem úvěrů, který EIB malým a středním podnikům běžně půjčuje. Investiční banka by nicméně měla navýšit o zhruba jednu miliardu eur i půjčky, které každý rok putují do středně velkých korporací, které jsou základem evropského hospodářství.

S úvěry pro podniky jsou spojeny i změny v pravidlech pro poskytování státní pomocí, které Evropská komise chystá. Firmy by tak do budoucna mohly mnohem snadněji získávat peníze od států na výzkum, inovace či ochranu životního prostředí.

Evropská komise dočasně umožní členským státům snadnější přístup k finančním prostředkům pro podniky skrze státní záruky a státem garantované půjčky. Týká se to investic do produktů, které jdou ještě za standardy EU pro ochranu životního prostředí, uvedla Komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek